Okul öncesi dönemde çocuklar besinler konusunda çok seçici oldukları gibi her besine verdiği tepkiler farklıdır. Okulumuzda beslenme saatlerinde yaptığımız gözlemler ve veli görüşmeleri sonucunda çocukların yiyecekler konusunda seçici oldukları özelliklede sebze tüketiminin düşük olduğu saptanmıştır. Çocukların sebze tüketiminin neden az olabileceği ile ilgili gerekli araştırmalar yapılmıştır. Özellikle çocuğun ek besinlere geçişte sebzeyle tanıştırılmaması, aile, arkadaş, öğretmen vb. çocuğun yakın çevresinden birilerinin sebze sevmemesi, tüketmemesi, sebzeler hakkında olumsuz yorumlar yapması, çocukların sebzelerin kokusundan, tadından, görünümünden hoşlanmaması, genetik yatkınlıkları vb. nedenler sayılabilir. Çocuklara ne kadar geniş bir sebze çeşitliliği sunulursa ve bu sebzeleri farklı şekillerde tatmalarına fırsat verilirse, çocukların sebze tüketimi konusunda alışkanlıkları değişecektir.
Çocuklarımızın yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilinçlenmeleri ve özellikle sebze tüketimi konusunda farkındalıklarının gelişmesi amacıyla “SEBZE DOSTU ÇOCUK” projesi geliştirilmiştir. Proje kapsamında etkinlikler Ekim ayının sonunda başlayıp Ocak ayının sonuna kadar uygulanacaktır. Her hafta bir sebze belirlenerek günlük eğitim programı içeriğinde bu sebze ile ilgili etkinliklere yer verilecek aynı zamanda ailelerden sebze istenerek çocuklara tattırılacaktır. Sebze seçiminde mevsim sebzesi olmasına dikkat edilmiştir. Günlük eğitim programlarında sebzeyle ilgili çalışmalara yer vermesi çocuklara sebzeyi sevdirme veya tüketmelerini sağlama konusunda destekleyici olacaktır. Yakın çevre çocukların sebze tüketim alışkanlıklarını doğrudan etkileyebileceği için ailelerin de bu konuda uyguladıkları çözüm yöntemleri de önem taşımaktadır. Bu nedenle velilerimiz den de ilgili sebzelerin olduğu haftalarda evde de menülerine koyarak ailecek tüketmeleri beklenmektedir. Özellikle ilgili sebze ile ilgili menü hazırlanırken çocuğunda sürecin içinde olması aile ile birlikte hazırlaması önemlidir. Çocuklarla birlikte o hafta işlenecek sebzenin nasıl üretildiği, nerelerde yetiştirildiği ve ne şekillerde tüketildiği ile ilgili araştırmalar yapılarak yapılan çalışmaları sınıfta arkadaşları ile paylaşmaları beklenmektedir.
Adres:
Beymelek Mahallesi Burun Sokak No143/A Demre/Antalya
Telefon
02428721660